De tussenmaat in Brugge

Brugge RuthVisserarchitecten
plan: plattegronden en drs
aanzicht vanaf straat

plattegrond lijster

plan: stedenbouwkundig ruimtelijke sequentie

 

De stedelijke samenhang ontstaat door in deze woonwijk met eengezinslaagbouw en enige flinke slabs van 13 verdiepingen een tussenmaat te introduceren. Dit doen wij door relatief kleinschalige en slanke  woongebouwen te ontwerpen, die zowel de relatie met straat en tuinen aangaan in het enigszins dorpse weefsel, als dat zij zich voegen naar de grotere,  stedelijke maat, van de hoogbouw.

De sequenties van ruimtes en de route architecturale dragen bij aan een prettige  en zorgvuldig vormgegeven woonomgeving.  Deze woonomgeving is er niet alleen voor de bewoners, maar voegt ook iets aan de buurt toe: zoals de  openbare waterkant, een kinderspeelplaats en een rondwandelingetje.De entree naar de parkeergarage ligt aan de rand van het kavel. In de bocht loopt  een pad omhoog naar het dek; de toegang voor fietsers en wandelaars en incidenteel verkeer.

Twee identieke slanke gebouwen  vormen een plein aan het water, een lager en kleiner gebouw staat aan de straat, als voorpost. Het maaiveld loopt aan de straatzijde met een talud op naar het dek, als een natuurlijke welving die overgaat in het speelveld. De pleinruimte is omringd door bomen. Het dek is in principe autovrij. Op het plein is een grote ruimte beschikbaar voor kruiden en bloementuintjes, met- of door de bewoners.

 

De slanke flats herbergen 4 woningen per laag, gemengd sociaal en koop. Alle woningen zijn flexibel in uitvoering van een loft tot een 3/4 kamerwoning. Afhankelijk van de situering en de zonwarmte opbrenst zijn serres toegevoegd.