Zaans Serre Huis op zaanse nieuwbouwdag 27 sept

Ruth visser architecten: Zaans Serre Huis
Ruth Visser architecten : Zaans Serre huis
Principe warm bouwen met SERRE.

Principe warm bouwen met SERRE.

 

Het Zaans Serre Huis zal te zien zijn op de tentoonstelling op de Zaanse nieuwbouwdag 27 september vanaf 14.00 uur in het zaanse stadhuis. U kunt  de folder met informatie downloaden.  Binnenkort  ook op youtube!

Geef uw mening over het Zaans Serre Huis  op de publiekspeiling over de zaanse eilanden in het Noord Hollands Dagblad: www.nhd.nl/architectuurprijs

Alle inzendingen  zijn zien op: www.dezaanseeilanden.nl

Zaanse Eilanden: het Zaans Serre huis

Ruth visser architecten: Zaans Serre Huis
type A: serre, bijkeuken en garage in onverwarmde beuk
Ruth visser architecten: Zaans Serre Huis
Zaans Serre huis type A

 

Ruth visser architecten: Zaans Serre Huis
Type A: achtergevel

 

Ruth visser architecten: Zaans Serre Huis
type B; maquette achtergevel

 

Ruth visser architecten: Zaans Serre Huis
type B: serre brengt licht midden in het huis
Ruth visser architecten: Zaans Serre Huis
types zaans serre huis

 

Ruth Visser architecten : Zaans Serre huis

HET ZAANS SERRE HUIS

Het principe van dit type  is al eeuwenoud.  Door het huis in twee delen te splitsen, ontstaan  nieuwe gebruiksmogelijkheden.

De woonbeuk van het huis wordt normaal verwarmd. Functies die geen verwarmde ruimte nodig hebben, zoals de garage, de bijkeuken en de berging plaatsen we in het onverwarmde deel van het huis. Het niet verwarmde deel is echter niet ijskoud, de muren houden de warmte vast. Het is eigenlijk een grote spouw, waar een tussen-klimaat heerst. Door een SERRE te plaatsen in deze onverwarmde beuk, verwarmt hij zichzelf op, overtollige warmte kan worden gebruikt voor het huis.

DE SERRE: extra ruimte en warm bouwen.

Warm Bouwen is gezond bouwen en goed voor uw portemonnee. Door middel van warmteopslag in muren en grond verliezen we geen warmte. Geen dure geïsoleerde gevels en daken waar dat niet nodig is. We sluiten niet alles luchtdicht af, maar laten het huis ademen. De SERRE geeft uw huis extra licht en warmte en ruimte, waar je in de winter algauw ‘buiten’ zit, een plek te knutselen en te spelen.

De extra beuk heeft nog meer voordelen: keuze vrijheid om te wonen of werken aan de straat, mogelijkheid voor een extra ingang, vrij in deelbaar, combineerbaar met iedere denkbare breedte en hoogte van uw huis.

De VOORKAMER: flexibel in gebruik

De VOORKAMER is een Noord-Hollands verschijnsel, waar de kamer op de BG aan de straat werd gebruikt voor bedrijf, opslag of winkel. Door de garage in het ongeïsoleerde deel te plaatsen heeft u nu de vrije keuze hoe u de VOORKAMER gaat gebruiken en ook de vrijheid om dat te veranderen in de toekomst. U kunt natuurlijk wonen in de VOORKAMER , maar ook op de eerste verdieping. Bijvoorbeeld omdat uw vader inwoont, of u een bedrijf aan huis heeft (met eigen ingang), of uw huis wilt kunnen splitsen in twee appartementen.

Zaanse Eilanden: het Zaans SERRE huis

Serre, bijkeuken en garage in onverwarmde beuk.
Serre, bijkeuken en garage in onverwarmde beuk.

 

De Zaanse eilanden zijn vrije kavels met woninggebonden parkeren. Het Zaans Serre huis wordt gesplitst in een verwarmd en een onverwarmd deel, waarin ook de Serre wordt gesitueerd.  Dit kan worden gecombineerd met warm bouwen.    Vier voordelen van het Zaans Serre huis:           

  •  1- het huis bestaat uit twee beuken: u verwarmt niet meer ruimte dan nodig is.
  • 2-de Serre voegt goedkope extra ruimte aan de woning toe.
  • 3- de Serre brengt gratis extra daglicht en zonnewarmte (deze wordt opgeslagen).
  • 4- de Voorkamer aan de straat  is apart te gebruiken voor wonen of werken.

Lees verder over  het Zaans Serre huis en download de folder.

De tussenmaat in Brugge

Brugge RuthVisserarchitecten
plan: plattegronden en drs
aanzicht vanaf straat

plattegrond lijster

plan: stedenbouwkundig ruimtelijke sequentie

 

De stedelijke samenhang ontstaat door in deze woonwijk met eengezinslaagbouw en enige flinke slabs van 13 verdiepingen een tussenmaat te introduceren. Dit doen wij door relatief kleinschalige en slanke  woongebouwen te ontwerpen, die zowel de relatie met straat en tuinen aangaan in het enigszins dorpse weefsel, als dat zij zich voegen naar de grotere,  stedelijke maat, van de hoogbouw.

De sequenties van ruimtes en de route architecturale dragen bij aan een prettige  en zorgvuldig vormgegeven woonomgeving.  Deze woonomgeving is er niet alleen voor de bewoners, maar voegt ook iets aan de buurt toe: zoals de  openbare waterkant, een kinderspeelplaats en een rondwandelingetje.De entree naar de parkeergarage ligt aan de rand van het kavel. In de bocht loopt  een pad omhoog naar het dek; de toegang voor fietsers en wandelaars en incidenteel verkeer.

Twee identieke slanke gebouwen  vormen een plein aan het water, een lager en kleiner gebouw staat aan de straat, als voorpost. Het maaiveld loopt aan de straatzijde met een talud op naar het dek, als een natuurlijke welving die overgaat in het speelveld. De pleinruimte is omringd door bomen. Het dek is in principe autovrij. Op het plein is een grote ruimte beschikbaar voor kruiden en bloementuintjes, met- of door de bewoners.

 

De slanke flats herbergen 4 woningen per laag, gemengd sociaal en koop. Alle woningen zijn flexibel in uitvoering van een loft tot een 3/4 kamerwoning. Afhankelijk van de situering en de zonwarmte opbrenst zijn serres toegevoegd.

Dorps wonen in Cuijk

Nieuwstraat Cuijk
woning met werkruimte aan het pleintje
pleintje, hoekwoningen verbonden met tuinmuur
hoek Noord, tuinmuur sluit om binnengebied
Zandberg, grote voortuinen met entrees en heggen
hoekwoning met bedrijfsruimte
verspringende kopgevels Zandberg
schets verspringende pleingevels
19 woningen i.o. wooncorporatie Maasland 2008

Twee kleine projecten die zich in het ‘stedelijk’ weefsel nestelen.
Zandberg is een introvert  straatje in een intensief woon/werkmilieu. Wij ontwikkelden hier ‘ wonen op eigen erf’ ; ruime woningen met dito gebruiks- en uitbreidingsmogelijkheden, parkeren op eigen erf.

Aan de Nieuwstraat vormen de woningen een nieuwe ruimte samen met het nieuwe dienstengebouw.   Waar op de Zandberg het wonen zich terugtrekt op eigen erf en de straat de meest openbare ruimte is, is er in de Nieuwstraat juist de mogelijkheid om de straat te annexeren voor het individuele wonen.

Het dorp is gebouwd  uit huizen, daarom is de repetitie klein en zijn de hoekwoningen verschillend. Tuinmuren, versprongen kopse gevels, erkers, entree’s en voortuintjes leggen hier de nadruk op . De gevels en daken zijn van verschillende tinten baksteen en gebakken pannen. Ook de straten zijn van klinkers, zodat ze een doorgaande ruimte vormen.

Save

Iraanse ouderen in meergeneratiehuis

Initiatief ouderenwoongroep Andishe.

Stichting Andishe en Ruth Visser Architecten werkten afgelopen jaar samen in het initiatief voor een meergeneratiehuis, waarin de Iraanse ouderenwoongroep gehuisvest zal worden. Dit idee komt voort uit de zorgzame manier waarop de Iraanse gemeenschap met hun ouderen omgaat. In het project zullen ouderen zelfstandig kunnen wonen met gemeenschappelijke voorzieningen. Er wordt gezocht naar een combinatie van zorgniveau’s zodat men ook in het huis kan blijven wonen, als er meer zorg nodig is.

Het is een bottom-up project: de toekomstige bewoners  hebben het initiatief genomen en leiden de organisatie.

De eerste contacten zijn gelegd, de reacties zijn positief en de gesprekken met Ymere zijn gestart. Dit initiatief wordt mede ondersteund door Woonsaem/ ASW.